Faustinus

Peter Elfelt, 1906, 2 min
Det lille filmklip viser en spiritistisk seance med et medie og to 'ånder', optaget i Peter Elfelts atelier. Dr. Faustinus (1868-1946 - egl. Faustinus Edelberg Pedersen), som filmen er navngivet efter, var aktiv på det spirituelle og okkulte område.

Den spiritistiske bevægelse slog igennem i Danmark omkring 1890, og kan ses som en reaktion på det tomrum, der var forårsaget af religionens svækkelse. Samtidig var den et forsøg på at skabe en ny religiøs retning, som kunne forenes med en moderne og naturvidenskabelig verdensopfattelse.

Kongelig hoffotograf Peter Elfelt (1866-1931) var Danmarks første filmskaber. Han var primært fotograf, men efter at have anskaffet sig et filmkamera fra Frankrig, optog han i begyndelsen af 1897 den første lille filmsekvens, som varer cirka et halvt minut: 'Kørsel med grønlandske Hunde'. Det blev startskuddet til en større produktion af ’naturbilleder’, reportagefilm og optagelser af hverdagslivet i Danmark. Han lavede desuden ’Henrettelsen’ (1903), der anses for at være den første danske fiktionsfilm.